Verslag

De Koekoek kampioen SGS school- schaakkampioen Basis Onderwijs 2012

Op zaterdag 24 maart kwamen 20 basisschoolteams naar het SGS schoolschaakkampioen-schap in Amersfoort. Dat het een spannende dag werd was al vanaf het begin duidelijk. Zou de Koekoek 1 kampioen worden (ze deden het immers voortreffelijk in de voorronden)? Of toch een school uit Amersfoort of Houten of ….? We zullen het zien.

Er werden Rapidpartijen gespeeld met een speeltempo van 25 minuten per persoon. Op de borden werden prachtige partijen gespeeld waarin de volle 25 minuten werden benut. Een andere keer leken het wel snelschaakpartijen waarbij de stukken van het bord vlogen en de spelers na enkele minuten de uitslag al kwamen melden. Er werd met veel inzet en plezier geschaakt en de spanning was goed af te lezen van de gezichten van de teamleiders van de scholen. Ook bij de spelers was dat zo: op deze mooie dag kwamen er steeds meer rode wangen en rode oren van (in-)spanning.

De spelers die klaar waren bleven vaak kijken bij hun teamgenoten om te zien hoe die het er van afbrachten. Ook als de standen weer werden opgehangen was het dringen om te zien hoe de kansen ervoor stonden. Vol spanning keken ze dan weer uit naar de nieuwe indelingslijst.

In de diverse ronden ging het er spannend aan toe. De Koekoek 1 werd een geducht kampioen: alle partijen werden gewonnen. De overige teams kregen zo gedurende het toernooi een behoorlijke achterstand. Toen in de zesde ronde ook Tuindorp van de Koekeoek 1 verloor van de Koekoek 1 al kampioen.

In de zevende ronde komt het er dus op aan voor de achtervolgers. Er waren 9 kanshebbers voor de laatste vier plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap. Die speelden natuurlijk tegen elkaar.
In de zevende ronde ontstond er een interessante loting: Emma 1 tegen de Koekoek. Op dit moment spelen er twee dingen: wie wordt er kampioen en wie plaatst zich bij de beste vijf en gaan daardoor naar het Nederlands kampioenschap. Het werd een spannende strijd en de Emma 1 legde zich niet bij een nederlaag neer. Het werd na een lange wedstrijd 2-2. Daardoor kwam Emma 1 net een punt te kort om door te kunnen gaan en zo werden zij 6e. Het was niet duidelijk dat je minstens negen punten moest zien te halen om je te plaatsen; misschien kon het met 8 ook nog wel. Dan gaat het aantal bordpunten nog eens tellen. Zo speelde in het lokaal B Bogerman 1 (Houten) tegen Koekoek 2 (beide hadden 7 punten). De Koekoek 2 kreeg vleugels en won met 3½-½. Daarmee bereikte zij uiteindelijk de 5e plaats! De Montessorischool uit Houten won zijn laatste wedstrijd en kwam ook uit op 9 punten, maar met een half bordpunt meer werden zij 4e. De Aloysius 1 uit Amersfoort won overtuigend zijn laatste wedstrijd met 4-0 van Dominicus uit Utrecht. Dus Aloysius 1 door. Tot slot de wedstrijd tussen de Van der Wal uit Maarssen tegen Tuindorp uit Utrecht. Een goede partij waarbij Tuindorp net aan het langste eind trok en won met 2½-1½.

De eindstand van de bovenste teams, die zich voor het NK plaatsen, is als volgt:
1 De Koekoek 1 (Utrecht) 13 (23½)
2 Tuindorp (Utrecht) 10 (17½)
3 Aloysius 1 (Amersfoort) 9 (18½)
4 Montessori 1 (Houten) 9 (17½)
5 De Koekoek 2 (Utrecht) 9 (17)

Door de prestaties op het NK in de afgelopen jaren mag de SGS schaakbond 5 teams afvaardigen naar de voorronde van het NK op 26 mei 2012 in Leiderdorp. Dan kunnen de vijf teams uit de tabel uit de SGS zich opmaken voor een mooie strijd tegen de beste 36 basisschool van Nederland.

Om 16.30 uur was de prijsuitreiking en de nummers 1 tot en met 3 kregen een mooie beker die op school in prijzenkast zeker niet zal misstaan; de spelers van die teams kregen een medaille voor de prachtige prestatie.

Topscoorders per bord van het toernooi werden (zij mochten een prijsje uitzoeken):